optimarkt.huoptimarkt.hu
optimarkt.huoptimarkt.hu

A szemüveglencsék törésmutatója

2018.02.25.

Minél magasabb egy szemüveglencse törésmutatója, annál vékonyabb lencsét lehet belőle készíteni. A nagyobb fénytörés miatt ugyanis kisebb anyagmennyiségre van szükség ugyanolyan dioptriájú hatás eléréséhez.

Miért használnak különböző törésmutatójú lencséket az optikában?

Mert a viselők dioptriájától és a szemüvegkeret típusától függően a látszerész így tudja a legmegfelelőbb megoldást (vékonyítást) ajánlani a vevő számára.

Milyen törésmutatójú lencséket használnak ma az optikában?

A hagyományos műanyag lencse 1,5-ös törésmutatóval készül. Az ennél magasabb törésmutatójúakat nevezzük magas törésmutatójú (1,59 – 1,6) illetve ultra magas törésmutatójú (1,67 – 1,74) lencséknek. A hagyományos üveglencse 1,5-ös törésmutatóval készül. Az e feletti törésmutatójúakat nevezzük magas törésmutatójú (1,6 – 1,7) illetve ultra magas törésmutatójú (1,8 – 1,9) lencséknek.

Milyen felületkialakítást használnak a szemüveglencsék vékonyításához?

A hagyományos szférikus kialakítás (gömbfelület) helyett aszférikus felületkialakítást használatos. Ezek amellett, hogy esztétikusan laposabb görbületet tesznek lehetővé, kevésbé nagyítják a szemet, és jobb leképzésük miatt a torzításuk is kisebb.

Hogyan lehet egy rövidlátó szemüvegében a konkáv (-) lencsét hatásosan levékonyítani?

A rövidlátóknál mindig a szélvastagsággal van probléma a konkáv (-) lencse formája miatt. Megoldás: Elsősorban magasabb törésmutatójú lencséket kell használni, ha ehhez még aszférikus felületkialakítás is társul, akkor lesz a lencse a legvékonyabb.

Hogyan lehet egy távollátó szemüvegében a konvex (+) lencsét hatásosan levékonyítani?

A távollátóknál mindig a középvastagsággal van probléma a konvex (+) lencse formája miatt. Megoldás: Elsősorban aszférikus felületkialakítású lencséket kell használni, ha ehhez még magasabb törésmutató is társul, akkor lesz a lencse a legvékonyabb. Törekedni kell a megrendelés során a lehető legkisebb lencse átmérőre, mivel így tovább csökkenthetjük a középvastagságot, és az azzal párhuzamos szélvastagságot is. Természetesen ehhez optimálisan a legkisebb szélességű keretre van szükség.

Nem elégedett eddigi szemüvegeinek megjelenésével és vékonyságával?

Optikánk nevéhez méltóan mi megpróbáljuk megtalálni az Önnek legjobban tetsző megoldást, amelyben a divat és az esztétika párosul az Ön igényeivel és elvárásaival! Ma már sok minden lehetséges, ami évekkel ezelőtt csak álom volt! A fenti eljárásokkal, és megfelelő keretválasztással még a magasabb dioptriájú szemüvegek is sokkal szebbre készíthetőek el, mint korábban! Ha Ön szeretne megszabadulni régi, vastag szemüvegétől és egy modern, esztétikus szemüvegre vágyik, várjuk szeretettel üzletünkben!

Előző

Fényre sötétedő szemüveglencsék

Következő

Miből áll egy szemvizsgálat?