optimarkt.huoptimarkt.hu
optimarkt.huoptimarkt.hu

Mitől „fárad” a szemünk a monitor előtt?

2018.09.14.

Bizonyára sokakat érdekel, mi történik valójában szemünkkel monitor előtti munkavégzés során, miért érezzük estére „fáradtnak” látásunkat, miért vörösödik, szárad ki szemünk, esetleg miért fáj a fejünk. Többen erre a kérdésre azt felelnék, hogy a monitor káros sugárzása okozza ezeket a panaszokat. Káros sugárzástól manapság már a „Low Radiation” technika bevezetése óta a legtöbb monitor esetén nem kell tartanunk. (Az LCD monitorok pedig egyáltalán nem sugároznak…) Miért van szükség szemüvegre computer előtti munka esetében?

A számítógép képernyőjét 50-70 cm távolságról nézzük, gyakran napi 8 órán keresztül. Ez állandó közeli munkát (alkalmazkodást) jelent szemünk számára, mely megerőlteti a külső és a szem belsejében lévő szemizmainkat egyaránt. Az emberi szem számára ez egy viszonylag „új feladat”.

Gondoljunk bele, 80-100 évvel ezelőtt szó sem volt teljes munkaidős közeli elfoglaltságról, így természetes, hogy gondot okoz.

Mindemellett lehet helytelenül alkalmazni a monitorokat, tovább fokozva ezzel a terhelést.

Hogyan tudjuk rosszul használni monitorunkat?

Amennyiben fénytörésünk nem tökéletes, (szemüvegre van szükségünk, és nem hordjuk), a fent leírt terhelési folyamatot még inkább növeljük, fokozva ezzel a fáradtságot. Már minimális fénytörési hiba (alacsony dioptriás szemüveg hiánya) is súlyos panaszokat okozhat. Fontos tehát a megfelelő korrekciós szemüveg használata.

Az állandóan változó képek miatt kevesebbet pislogunk, ezáltal nem lesz elég könnyes a szemünk, kiszárad. Ilyenkor jelenthetnek megoldást a különböző műkönny készítmények.

A nagyon közel elhelyezett hagyományos CRT monitorok statikusságukból adódóan vonzzák a port, melyet aztán szemünkbe lövellnek, erre mechanikai gátat képezhet a szemüveg.

Az sem szerencsés például, ha a képernyőre folyamatosan felfelé kell tekintsünk, hiszen szemünk közeli munkát lefele hajtott fejjel végez természetes körülmények között, ezért különös gondossággal érdemes berendezni számítógépes munkahelyünket.

Előző

Ideális munkahely látásunk szemszögéből

Következő

Milyen szemüveglencse segíthet a számítógép előtti munkában 40 év alatt?