optimarkt.huoptimarkt.hu
optimarkt.huoptimarkt.hu

Emmetrópia (szabályos látás)

2018.01.02.

Szabályosnak, azaz emmetropiás tekinthető az a szem, amely nyugalmi állapotban a végtelenből  érkező párhuzamos fénysugarakat a retina síkjában egyesíti képponttá.

Emmetropiás szem

Szabályosnak, azaz emmetropiás tekinthető az a szem, amely nyugalmi állapotban a végtelenből érkező párhuzamos fénysugarakat a retina síkjában egyesíti képponttá. (Az 5-6 méternél messzebbről érkező fénysugarak már párhuzamosnak tekinthetők)

Helyes fénytörésű azaz refractioju emmetropiás szemben az össztörőerőnek és a szem hossztengelyének helyes arányban kell lennie. Ebben az esetben a szem hátsó gyújtópontja a retina síkjában, míg a távolpontja a végtelenben van.

Alkalmazkodás (accomodatio)

Közelre tekintéskor az emmetropiás szem retináján éles kép csak akkor keletkezhet, ha a szem törőereje fokozódik.A törőközegek közül, csak a szemlencse képes rugalmasságánál fogva alakváltozásra, ezért domborúbbá válva fokozza a szem törőerejét.

Öregszeműség (presbyopia)

A szem korral járó alkalmazkodóképesség csökkenését, amely 40 éves kor felett válik nyilvánvalóvá presbyopiának nevezzük. A lencse az élet folyamán fokozatosan veszít rugalmasságából, amelynek oka, hogy az elöregedő lencserostok a felszinről mélyebb rétegekbe kerülnek, összepréselődnek, és rigiddé válnak.

Előző

Szemüvegkeretek fajtái és alapanyaguk

Következő

Távollátás (hypermetropia)