optimarkt.huoptimarkt.hu
optimarkt.huoptimarkt.hu

Szemüvegkeretek fajtái és alapanyaguk

2017.03.29.

Fém vagy műanyagkeretet válasszak?
Erre a kérdésre sem lehet egyszavas választ adni, sok mindent figyelembe kell venni. A fémkeretek általában kevésbé hangsúlyosak, míg a műanyag változatok karakteresebb megjelenést kölcsönöznek.

Miért használnak különböző törésmutatójú lencséket az optikában?

Erősebb dioptriájú rövidlátó (-) szemüveg szükségessége esetén a műanyag keretek vastagságukkal jobban elfedik a lencse szélvastagságát, tehát spórolhatunk a szemüveglencse vékonyításán.

Az eltört fémkeretek a legtöbb esetben forraszthatók, javíthatók, míg a műanyagokat mindenképp cserélni kell.

Fémallergia esetén természetesen először a műanyag keretekre gondolhatunk, de sokféle változatban kapható ma már allergiát nem okozó nikkelmentes-, vagy titánium fém szemüvegkeret. Utóbbiak végtelenül könnyűek is, és rendkívül nehezen törnek, a titánium az űrtechnológiából került át az optikai keretek alapanyagainak sorába.

Titán alapanyagú keretek gyakran kaphatók flexibilis változatban is, tulajdonságaik révén jobban bírják az erősebb „strapát”, ideális választás gyermekeink számára is, magasabb árukat ellensúlyozza hosszabb élettartamuk és biztonságosságuk.

A gyártók sokszor kombinálják a szemüvegkereteken belül a két alapanyagot, léteznek fémszárral készített műanyagkeretek, s mostanában nagyon keresettek a fém középrésszel készült vastag műanyag szárú keretek.

A különlegesebb, exkluzívabb termékeket kedvelő vásárlók találnak nemesfémekkel bevont, vagy akár aranyötvözetből készült, drágakövekkel kirakott remekműveket is az optikusnál.

A „körben keretes” vagy a „keret nélküli” szemüvegkeretek a jobbak?

A szemüvegkeretek technológiája is erős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Egyre gyakoribbak a félig, vagy teljesen keret nélküli modellek a szemüvegkeret-kínálatban, rendkívül változatosan kombinálják a tervezők a különböző lehetőségeket.

Sokan gondolják, hogy a szinte láthatatlan, keret nélküli megoldások a legalkalmasabbak számukra, és nem számolnak bizonyos részletekkel, ami esetleg megnehezíti életüket, ha ilyen keretet választanak.

Ezek a szemüvegkeretek két féle módon készülnek, damilos és fúrt keretekkel találkozhatunk az üzletekben.

  • Damilos keretek esetében a szemüveglencse szélében mart nútban végigfutó damilszál rögzíti a lencsét a keretbe.
  • A fúrt kereteknél maga a lencse tartja a két szárat és az orrnyeregrészt, a fúrási pontokban rögzítve.

A két megoldás közül a damilos keretek „bírják jobban a kiképzést”, fúrt keretet inkább csak akkor érdemes válasszunk, ha reggeltől estig viseljük szemüvegünket, és nem kapkodjuk le azt állandóan.

Mindkét változatnál figyelembe kell vegyünk egy fontos szempontot, milyen szélvastagságú lesz szemüveglencsénk. A meglepő az, hogy ezekben az esetekben jobban járnak az erősebb szemüveget viselők, hiszen az alacsonyabb dioptriáknál, amennyiben a szélvastagság a fúrási pontoknál, vagy a damil keret szélénél nem éri el a kb. 2 mm-t, érdemes felvastagítani a lencsét, hogy hosszabb távon is biztonsággal működjön.

Miért lehet ilyen szélsőséges árakkal találkozni fúrt szemüvegkeretek választásakor?

A fúrt keretnek ára van.

Ha szeretnénk szinte láthatatlan, keret nélküli szemüvegünket sokáig problémamentesen használni, ne sajnáljunk költeni rá! Régebben egyszerűen csavarokkal rögzítették a keretet a lencséhez, ma már egyre gyakrabban alkalmaznak műanyag, biztosabb kötést adó stifteket, természetesen magasabb áron.

Figyelem! Semmiképp ne válasszunk olyan fúrt keretet, amelynek rögzítése elmozdulhat, mert 1-2 hét elteltével őrületbe fog kergetni nyeklő-nyakló szemüvegünk!

Mi segítünk Önnek kiválasztani a stílusának megfelelő szemüvegkeretet!

Előző

Történeti áttekintés

Következő

Emmetrópia (szabályos látás)