optimarkt.huoptimarkt.hu
optimarkt.huoptimarkt.hu

A szemüveglencsék bevonatai

2018.02.11.

Miért fontos védeni a szemüveglencsék felületét?

Ma már a szemüvegek nagy része műanyag lencsével készül, hiszen ez a komfortos viselet alapja. A műanyag szemüveglencsék gyári felületkeményítése jó minőségű és rendeltetésszerű használat mellett megfelelő védelmet ad a mindennapi életben. Ez azt jelenti, hogy a törlési karcoknak hosszú ideig ellen tud állni, de természetesen a durva mechanikai hatásoktól nem tudja megvédeni a lencsék felületét. (Gondoljunk csak bele, hogy még az üveget is össze lehet karcolni!)

Milyen bevonatok léteznek?

  • Kemény lakk bevonat (felületkeményítés)
  • Tükröződéscsökkentő (antireflex), portaszító, vízlepergető, szennyeződéstaszító réteg
  • Bluecontrol réteg( kék fény szűrő réteg)
  • Mirror tükrös réteg (biztosítja a teljes tükröződést)
  • UV-Control réteg (UV-fény visszatükrözését gátló réteg)

Miért fontos az UV-Control rétegkezelés?

Teljes körű UV védelmet nyújt.

Miért fontos a Bluecontrol réteg?

A digitális eszközök (LED és LCD megvilágítás) által kibocsájtott túlzott kékfény mennyiséget szűri. Ezen eszközök kibocsájtott spektruma , nagy mértékben a rövid hullámhosszú, magas energiájú tartomány felé tolódik el.

Miért fontos a tükröződés-mentesítő, AR bevonat?

A tükröződés-mentesítő, azaz anti-reflex (AR) bevonat használatával a lencsének nagyobb lesz a fényáteresztő képességet, ezáltal nő a szembe jutó fény mennyisége, a pupilla enyhén szűkülni tud, így jobb lesz a mélységélesség és a kontraszt. Ennek eredményeként a szemüvegviselő élesebben, tisztábban lát. Fontos szerepe van abban hogy a mindennapi kommunikációnk során , a beszélgető partnerünk szemét tökéletesen, kontrasztosan lássuk, hiszen a szem a lélek tükre.

Van-e különbség az AR rétegek között?

Igen, mégpedig igen nagy különbségek vannak. Ezek részben felépítésből adódó, részben minőségi különbségek. A mai korszerű bevonatok nem egy rétegből, hanem legtöbbször rétegkombinációkból állnak. Ezek egyben tartalmazzák a felületkeményítést + AR réteget. A korszerűbbek kiegészülhetnek még víz, por és zsírtaszító tulajdonságú, könnyebb tisztítást elősegítő réteggel, sőt antisztatikus réteggel is, amely a szemüveg törlésekor fellépő sztatikus feltöltődést védi ki, megelőzve ezzel, hogy a törlés során a szemüveglencse magához vonzza a port. A minőségi különbségek a felületkeményítés és az AR réteg hatásosságában és élettartamában nyilvánulnak meg elsősorban, illetve általában az árban. Mi, látszerészek segítünk Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb megoldást!

Szűrik-e a szemüveglencsék a szemre káros UV sugárzást?

Az UV szűrés fontossága ma már senki számára nem kérdéses, mindannyian nap, mint nap hallunk ennek fontosságáról.

Az üveg lencsék csak az UVB tartományban adnak védelmet, de a szem számára legveszélyesebb UVA tartományt átengedik, és ráadásul nem lehetséges az utólagos védőréteg felvitele. Az alap műanyag lencsék szintén nem védenek az UVA tartományban, de kérhetünk rá a gyártáskor 100%-os védelmet biztosító UV réteget. A magas törésmutatójú műanyaglencsék alapanyaguk összetételének köszönhetően már eleve megfelelő védelmet adnak az UV sugárzás ellen.

Tudta-e, hogy az emberek nagy része tisztában van azzal, hogy bőrét védenie kell a napsugárzás káros hatása ellen krémekkel, de csak 7%-uk van tisztában azzal, hogy az UV sugárzás a szemben visszafordíthatatlan károsodásokat tehet? A hóvakság, a szürkehályog, az időskori macula degeneratio, a szemkörüli bőrelváltozások, daganatok kifejlődésének lehet oka az UV sugárzás elleni védelem elmaradása!

Előző

Hogyan zajlik egy kontaktlencse vizsgálat?

Következő

Fényre sötétedő szemüveglencsék