optimarkt.huoptimarkt.hu
optimarkt.huoptimarkt.hu

Asztigmia

2018.01.21.

Astigmiának nevezzük azt a szemet,  amely a végtelenből érkező párhuzamos fénysugarakat nem egy pontban gyüjti össze, hanem különböző meridiánokban beeső sugarakat ún. gyujtóvonalakban egyesíti. (Tulajdonképpen két fókuszpontja van a szemnek). Oka általában a szaruhártya (cornea), szemlencse, szemfenék physiologiástól eltérő szabálytalansága.

Látászavar

Az asztigmiát a szem fénytörő közegeinek fénytörési hibája okozza. A szaruhártya felszíne nem sima, hanem az egyik átmérő irányában domborúbb, és a másik irányban laposabb. Az asztigmia homályos látást okoz, akár közelre, akár távolra néz a szem. A leggyakoribb látászavar; az emberek felének van kis mértékű asztigmiája.

Fajtái

Szabályos asztigmatizmus: A szaruhártya legdomborúbb és legkevésbé domború tengelye derékszöget zár be.

Direkt asztigmia (astigmatismus rectus): a legdomborúbb tengely függőleges (±15°). Az asztigmatizmus leggyakoribb formája, az esetek 88%-ában fordul elő.

Indirekt asztigmia (astigmatismus inversus): a legdomborúbb tengely vízszintes (±15°).

Ferde asztigmia (astigmatismus obliquus): a kitüntetett tengelyek ferdén, a függőlegestől és a vízszintestől ±15°-nál nagyobb mértékben eltérnek.

Szabálytalan asztigmatizmus: A szaruhártya legdomborúbb és legkevésbé domború tengelye hegyesszöget zár be. Az esetek 5%-ában fordul elő.

Okai és következményei

A szabályos asztigmia örökletes adottság, ami nem, vagy csak keveset változik. A szabálytalan asztigmiát okozhatja a szaruhártya sérülése, hegesedése, ikeratoconus, de kialakulhat szaruhártya-átültetés után is. A kismértékű asztigmia környezeti hatásokra vezethető vissza. Ha nem szembetegség okozza, akkor ez is csak keveset változhat, ami nem feltétlenül jelent romlást. A kis mértékű asztigmiát a szem alkalmazkodása korrigálja. A nagyobb mértékű asztigmia a látászavaron kívül fejfájást, és a szem gyors fáradását okozza. Gyerekkorban, ha csak az egyik szem asztigmát, akkor a jól látó szem átveszi az asztigmát szem feladatát, és az ellustul, tompalátóvá válik. Időben végzett szűréssel ez is felismerhető.

Korrekciója

Az asztigmia jól korrigálható cilinderes lencsével. A kemény kontaktlencsék a szem felszínén úszva képesek a kisebb asztigmiát korrigálni anélkül, hogy ehhez meg kellene változtatni a vastagságukat. A nagyobb asztigmiát korrigáló kontaktlencsék felhelyezéskor vigyázni kell arra, hogy a megfelelő irányba álljanak. A szabályos asztigmia egyaránt korrigálható szemüveggel és kontaktlencsével. Ezeket az eszközöket nehezebb megszokni, mint a csak közel- illetve távollátást korrigáló lencséket, mivel a tárgyak alakja is megváltozik, és a korrekció a térlátásra is kihat. A tudomány jelenlegi állása szerint a gyerekek asztigmiáját is javítani kell, mert így biztosítható, hogy jól lásson. Náluk többnyire szemüveggel végzik a korrekciót. Szürke hályog egyidejű fennállása esetén a szabályos asztigmia tórikus, szembe ültethető műlencsével is korrigálható. A szabálytalan asztigmia csak kemény kontaktlencsével korrigálható.

Előző

Rövidlátás (myopia)

Következő

Hogyan zajlik egy kontaktlencse vizsgálat?