optimarkt.huoptimarkt.hu
optimarkt.huoptimarkt.hu

Bővebben az UV sugárzásról

2018.06.16.

Mi is az ultraibolya (UV) sugárzás?
Három típusa van:

  • UVA
  • UVB
  • UVC

A legfontosabb az UVB sugárzással tisztában lenni, mivel ez okozza a leégést és nagyrészt ez felelős a bőrrák kialakulásáért is.Az UV fény a napenergia egy része, egy láthatatlan rövid hullámhosszú sugárzás. Az UV sugárzás egyéb forrásai közé tartoznak az ívhegesztés, vagy a nagy intenzitású higanylámpák és a szolárium fénycsövei.

A Földet célzó UV sugárzások nagyját kiszűri az ózon réteg (UVC), de kiszámították, hogy az atmoszféra ózon tartalmának egy százalékos csökkenése az UVB sugárzás két százalékos növekedéséhez vezethet.

Az Ausztrál Népegészségügyi és Orvosi Kutatóintézet jóslása szerint az ózonréteg kimerülésével évente több, mint 36.000-rel magasabb lesz a kialakuló szembetegségek száma. Az UV sugárzás egy százalékos emelkedése éves viszonylatban 26.000-rel növeli a pterygium (kúszóhártya) nevű szembetegségek számát Ausztráliában.

Milyen hatása van az UV sugárzásnak az emberi szemre?

Hogyan hat az UV sugárzás a szaruhártyára?

A szemet érő UV sugárzás legnagyobb részét a szaruhártya szűri meg. A magas UV szint, mint amilyen a hegyekben a hó, vagy a vízparton a víz által visszavert fényben jelen van, komoly gyulladást okozhat. Ilyenkor szemfájdalmat, és erős fényérzékenységet tapasztalhatunk! A szem körülbelül 48 óra alatt rendbe jön e kényelmetlen állapotból, mégis tanácsos egy szemvizsgálatot kérni szemész szakorvostól, hogy megállapítsa, biztosan nem maradt-e valamilyen egyéb károsodás.

Hogyan hat az UV sugárzás a kötőhártyára?

Rövid idő alatt az UV sugárzás csak kisebb károsodást okoz, ha azonban hosszabb távon éri a kötőhártyát, az megvastagodhat és egy pterygium (kúszóhártya) nevű gócot alkot. Ez a folyamat addig tarthat, míg ez az elváltozás elfedi a szaruhártya egy részét, így rontva a látást. Egyetlen kezelési módja, a viszonylag egyszerű műtétnek számító sebészeti úton történő eltávolítás. A szemet mindenképp szemész szakorvosnak kell megvizsgálnia, hogy megállapítsa: tényleg pterygiumról, vagy más komolyabb kinövésről van-e szó.

Hogyan hat az UV sugárzás a szemlencsére?

Az UV sugárzás – kifejezetten az UVB típus – bizonyítottan összefügghet a szürkehályog kialakulásával. Ezek olyan elhomályosodások, melyek a szemlencsében alakulnak ki és akadályozzák a látást; mintha maszatos üvegen át néznénk. Életvezetést rontó látásélesség-csökkenés eseteiben a szemlencsét sebészileg eltávolítják, és egy műlencsével pótolják. A szürkehályogot a korosodás természetes következményének tartották, mert az idősebbek körében gyakoribb.

Az utóbbi időszak kutatásai azt mutatják, hogy bár ez részben igaz, a hályogok kialakulásáért a hosszabb ideig tartó UV sugárzás is felelős lehet. A szaruhártya és a szemlencse az UV sugárzás legnagyobb részét elnyeli, de a legrosszabb esetben a maradék fény elérheti az ideghártyát (UVA), ami azért veszélyes, mert a retina legtöbb károsodása nem megfordítható folyamat.

Hogyan kerüljük el az UV sugárzás hatásait?

A legegyszerűbb módja, hogy szemünket ne károsítsa UV sugárzás, ha csak mérsékelten tesszük ki annak. Erre a három legjobb módszer:

  • Kerüljük a napot. Nyáron a szabadban töltött idő háromnegyede alatt, – délelőtt 11 és délután 3 óra közt – ha kerüljük a napfényt, jelentősen rövidebb időre tesszük ki magunkat az UV sugárzásnak.
  • Viseljünk kalapot! Egy széles karimájú kalap nem csak a fejünket védi meg a leégéstől, de a szemünket érő UV sugárzást legalább a felére csökkenti.
  • Viseljünk napszemüveget. Egy jó minőségű napszemüveg kiszűri a szemet érő UV sugárzást és csökkenti a túlzott ragyogást.

Milyen napszemüveget válasszunk?

Minden megvásárolható napszemüvegnek meg kell felelnie az adott ország szabványának, mely meghatározza, hogy mennyi UV fényt kell a szemüvegnek kiszűrnie. Léteznek általános és speciális célra készített termékek. Általános cél alatt olyan helyzeteket értünk, ahol a szemet nem éri hosszan a napfény. A speciális célra készült darabok olyan emberek számára készülnek, akik erős UV sugárzásnak vannak kitéve, és a maximális védelemre van szükségük, mint pl. a sportolók közül a sízőknek, vagy olyan munkáknál, mint a repülés. (Lásd még: Polarizált szemüvegek)

A napszemüvegeknek archoz állónak kell lenniük, hogy megóvjanak a széleknél érkező sugárzásoktól is.

Viseljenek-e a gyermekek napszemüveget?

Feltétlenül! A kicsiket fokozottan érheti UV sugárzás, mivel idejük nagy részét a szabadban töltik és nincsenek tudatában a veszélynek. A szülők feladata gyermekeik szemének megóvása azáltal, hogy biztosítanak nekik kalapot és jó minőségű napszemüveget. Legyünk körültekintőek, amikor gyermekünknek napszemüveget választunk. Némelyik napszemüvegnek tűnő modell csak játék, ami egyáltalán nem véd.

Figyelem! Mindig ellenőrizzük, hogy megfelel-e a napszemüveg a szabványoknak!

Tudja-e, hogy ma már dioptriás napszemüveget is tudunk készíteni, akár polarizált kivitelben is?!

Önnek van már dioptriás napszemüvege? És gyermekének?

Előző

Speciális (tórikus) kontaktlencsék

Következő

Polarizált napszemüvegek