optimarkt.huoptimarkt.hu
optimarkt.huoptimarkt.hu

Ideális munkahely látásunk szemszögéből

2018.08.14.

Már irodánk berendezésénél törekedni kell arra, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg a hosszú távú erőltetés-mentes munkahely kialakításához.

Két fontos tényezőt kell ilyenkor figyelembe venni:

  • A környezet megvilágítását
  • A monitor elhelyezését

A környezet megvilágítása

A jó általános megvilágítás nagyon fontos, sötétben az esetleg eltévedt szemnek óriási kontraszt-különbséget kell áthidalnia. Nem elegendő a monitor mellett elhelyezett olvasólámpa, háttérvilágításra van szükség. Az sem szerencsés, ha a monitor mögött ablak van, ezáltal túl sok fény van a látóterünkben, de a képernyőben tükröződő kívülről érkező napsugár sem ideális. Legjobb, ha oldalról kapjuk a megvilágítást, de a direkt fény ebben az esetben sem szerencsés

A monitor elhelyezése

Az emberi szem közelre akkor tud legkönnyebben alkalmazkodni, ha lefelé tekint. Ennek értelmében a tartós felfelé tekintés, vagy vízszintesen előre tekintés fokozza a terhelést. A régebbi számítógépek nagy része fekvő házzal rendelkezett, és erre helyezték rá a monitort. Az anatómiailag és ergonómiailag kényelmes berendezés ezzel szemben, az enyhén a vízszintes nézővonal alatt lenne 10-15°-kal. A számítógépes munkahely berendezésének és az ott használt szemüveg típusának és korrekciójának összangban kell lennie a tökéletes eredmény érdekében!

Előző

Ideális számítógépes munkahely multifokális (progresszív) szemüveglencsét viselők számára

Következő

Mitől „fárad” a szemünk a monitor előtt?