Opti Markt - Prémium optika

Hogyan zajlik egy kontaktlencse vizsgálat?

Ennél a vizsgálatnál is első lépésként kérdésekre számíthatunk, hasonlóan, mint a látásvizsgálat esetében, kiegészítve pár jövőbeni kontaktlencse-viselési szokásainkkal kapcsolatos kérdéssel (pl. milyen gyakorisággal szeretne lencsét viselni).

Az anamnézis, panaszok , szokásaink kikérdezése után objektív (keratorefraktométer) és szubjektív módszerekkel megállapításra kerül a szükséges szemüveg korrekció, melyből következtetni lehet a kontaktlencsés korrekcióra. (a két érték nagyon gyakran különböző)
A vizsgálat kiterjed a szem elülső szegmentumának a vizsgálatára is,(réslámpa) amely elengedhetetlen kontaktlencse illesztés esetén. 

Amennyiben a páciens alkalmas kontaktlencse viselésre (indikációk- kontraindikációk vizsgálata), az életkörülményeknek, és igényeknek legmegfelelőbb kontaktlencse kiválasztása után ( napi kontaktlencse, havi cseréjű kontaktlencse, multifokális kontaktlencse, alapanyag , paraméterek figyelembevétele. stb) a próbasorból próba kontaktlencse illesztésére kerül sor, amely általában minden paraméterében megegyezik a végleges lencsével.

Ezután 20 -30 percig a szemünkben lévő próba kontaktlencsével kipróbálhatjuk, milyen látásélményt biztosít a lencse a különböző távolságokra, kényelmesnek érezzük-e, egyszóval mennyire vagyunk elégedettek vele. Ez az idő elegendő szokott lenni arra, hogy kiderüljön kényelmesnek érezzük-e a lencsét, elégedettek vagyunk-e az általa nyújtott látásélménnyel. Amennyiben  diszkomfort érzést, kényelmetlenséget tapasztalunk jelezni kell az optometristának , aki megoldást keres a problémára.

A látóélesség, a szem elülső szegmentumának(szemhéj, könnyfilm, szaruhártya, inhártya, kettő átmenete,kötőhártya )  és a lencse illeszkedésének ellenőrzése után,  a betanítás következik, melynek keretében elsajátításra  kerül a kontaktlencse kivétele, és behelyezése a szembe, valamint sor kerül az ápolással , tárolással, és egyéb kontaktlencse viseléssel kapcsolatos tudnivalók ismertetésére.

A paciens elviheti kipróbálásra a lencsét, és miután fokozatosan hozzászokott a kontaktlencse viseléséhez, egy hét eltelte után kontroll vizsgálaton kell részt vennie, amelynek keretében leellenőrzésre kerül ismételten a látóélesség , a szem elülső szegmentuma, és a lencse megfelelő illeszkedése.
Ezután javasolt 6 havonta kontroll vizsgálat keretében leellenőrizni a kontaktlencse illeszkedését, látóélességet, szem elülső szegmentumának állapotát.

Kövessen a Facebook-on!