Opti Markt - Prémium optika

A multifokális lencse

A multifokális lencse úgy néz ki, mint egy hagyományos, egyfókuszú lencse, mégis tökéletesen láthatunk vele a közeli távolságoktól az egészen távoliakig a folyamatosan változó törőerő miatt, újra úgy, mint fiatalabb korunkban! Nem kell cserélgetnünk a szemüvegeket, és gyorsan hozzászokunk a látáskomforthoz. Így olyan optikai és divat szempontból is kiváló szemüveget viselhetünk, amelyet speciálisan a presbyop szemüvegviselők számára fejlesztettek.

Hogyan válasszak multifokális lencsét?

Léteznek általános és speciális célra ajánlott típusok (pl. számítógép képernyő előtti munkához, csak vezetéshez stb.), amelyek természetesen árban és minőségükben (torzításmentes látóterületük szélességében és ennek megfelelően megszokási idejükben) jelentősen eltérnek egymástól. A mai multifokális lencse kínálat legalább olyan széles palettán mozog, mint az autók kínálata.

Drága-e a multifokális szemüveg?

Mihez képest? Ha összeadnánk a távoli, közeli és munkaszemüvegünk külön-külön mennyibe kerülne, esetleg napszemüvegünket, már nem biztos, hogy olyan nagyon drágának találjuk a végösszeget. És akkor még nem beszéltünk a szemüvegek állandó cserélgetésének a kényelmetlenségéről, és persze a „megfelelő szemüveg a megfelelő helyen és időben kéznél legyen" probléma állandó kezeléséről. Figyelem! A multifokális lencséknél fokozottan igaz lehet az „olcsó húsnak híg a leve" magyar közmondás. A látásunkon nem érdemes spórolni, mert az információink több, mint 80%-át így szerezzük meg mindennapjainkban. A „Mennyibe kerül Önöknél egy multifokális szemüveg?" kérdésre ugyanúgy nem lehet röviden felelni, mint a„Mennyibe kerül egy autó?" kérdésre. Még egy gyártó is legalább 4-5 féle általános, és többféle speciális multifokális lencsét szokott gyártani. A legkorszerűbbek a már teljesen személyre szabott, a tekintési szokásokhoz alkalmazkodó multifokális lencsék.
Ezeknek a megrendelése, elkészítése kizárólag speciális eszközök segítségével lehetséges. A Hoya cég prémium, egyénre szabott multifokális lencséi (freeform technológia) esetében egy speciális tablet segítségével fotót készítünk a vásárlóról a kiválasztott szemüvegkeret viselése közben, és a tizedmilliméter pontosságú adatok, paraméterek alapján készítjük el a szemüveget. Nincs remegő kéz, vagy tompalátó szem az áttekintési pontot feljelölő kolléga részéről, vagyis a tévedés lehetősége kizárt. Az adatokat továbbítjuk a lencsegyártó cégnek, ahol a gyártás során figyelembe veszik őket, és a becsiszolást végző automata készülékre továbbítják, amely ezen adatok alapján készíti el a szemüveget, a lehető legpontosabban. Természetesen a fotó mellett a személyre szabott elkészítési módot egy speciális program is segíti, amely során olyan kérdésekre kell válaszolnia, amelyek segítséget nyújtanak a lencse optimális dioptria lefutásának és szélességének harmonizációjában, a viselő szokásainak, élet- és munkakörülményeinek figyelembe vételével. 

Hogyan lehet egy multifokális szemüveg személyre szabott?

Egy multifokális szemüveget többféle szinten is személyre szabhatunk. Történhet egyfajta ergonómiai testreszabás, amelynél figyelembe veszik a multifokális lencse legyártása közben a kiválasztott szemüvegkeret adottságait és illesztési paramétereit. A személyre szabás másik, magasabb szintje a szem valós anatómiai adatainak mérése, és ezen adatok felhasználása a lencse felületkialakításának tervezésekor. Ez a mért adat az eyecode (a szem "titkos" kódja), amely tartalmazza a két szemünk távolságát (oldalanként és együtt) a keret szélétől vertikálisan (illesztési magasság) és horizontálisan, a szaruhártya elülső és a lencse hátsó síkjának távolságát, (LC távolság), a keret ívének fokban kifejezett mértékét, valamint a keret viselés közbeni dőlését fokban kifejezve. Továbbá pontos adatokat biztosít a keret szélességéről, magasságáról és hídjának méretéről. Előnye, hogy a hagyományos módon történő multifokális szemüveglencse rendeléshez képest sokszorta nagyobb precizitást biztosít a szemüveg viselője számára, így a szemüveg szinte azonnal kényelmes látást biztosít, minimális megszokási idő igénybevételével.

 

Kövessen a Facebook-on!