Emmetropia

Emmetropia (szabályos látás)

Szabályosnak, azaz emmetropiás tekinthető az a szem, amely nyugalmi állapotban a végtelenből  érkező párhuzamos fénysugarakat a retina síkjában egyesíti képponttá. 

Emmetropiás szem

Szabályosnak, azaz emmetropiás tekinthető az a szem, amely nyugalmi állapotban a végtelenből  érkező párhuzamos fénysugarakat a retina síkjában egyesíti képponttá. (Az 5-6 méternél messzebbről érkező fénysugarak már párhuzamosnak tekinthetők)
Helyes fénytörésű azaz refractioju emmetropiás szemben az össztörőerőnek és a szem hossztengelyének helyes arányban kell lennie. Ebben az esetben a szem hátsó gyújtópontja  a retina síkjában, míg a távolpontja a végtelenben van.

 Alkalmazkodás (accomodatio )

Közelre tekintéskor az emmetropiás szem retináján éles kép csak akkor keletkezhet, ha a szem törőereje fokozódik.A törőközegek közül, csak a szemlencse képes rugalmasságánál fogva alakváltozásra, ezért domborúbbá válva fokozza a szem törőerejét.

Öregszeműség (presbyopia)

A szem korral járó alkalmazkodóképesség csökkenését, amely 40 éves kor felett válik nyilvánvalóvá presbyopiának nevezzük. A lencse  az élet folyamán fokozatosan veszít rugalmasságából, amelynek oka,  hogy az elöregedő lencserostok a felszinről mélyebb rétegekbe kerülnek, összepréselődnek, és rigiddé válnak.

Kövessen a Facebook-on!