Opti Markt - Prémium optika

Történeti áttekintés

A látóélesség vizsgálatára már a X. század környékén is volt módszer. Megfelelő volt annak az embernek a látása, aki látta a göncöl szekér középső csillaga (Mizar) melletti un. Alkor csillagot.

Emmetropia (szabályos látás)

Szabályosnak, azaz emmetropiás tekinthető az a szem, amely nyugalmi állapotban a végtelenből  érkező párhuzamos fénysugarakat a retina síkjában egyesíti képponttá. 

Távollátás (hypermetropia)

Távollátás (hypermetropia)

A távollátás látászavar, amiben a szem alkalmazkodása nélkül a tárgyakról nem keletkezik éles kép az ideghártyán. A szem fénytörő képessége elmarad az egészséges 66 dioptriától, mert a szemgolyó túl rövid a törőképességéhez képest, a lencse laposabb, vagy hiányzik.

Alkalmazkodás nélkül a közeli tárgyról érkező fénysugarak a szemgolyó mögött találkoznának; minél közelebb van az adott tárgy, annál hátrább kerül a fénysugarak találkozási pontja, és annál homályosabb lesz a kép.

Rövidlátás (myopia)

Rövidlátás (myopia)

A rövidlátás, másként miópia vagy myopia (myops: hunyorgó, pislogó görögül) egy látászavar, amiben a távoli tárgyak képe elmosódottan látszik. A szem fénytörő képessége az egészségesnél nagyobb, mert a szemgolyó túl hosszú, vagy a szemlencse és a szaruhártya az egészségesnél domborúbb. Az emberek 10%-a rövidlátó. Kezdete és oka szerint különféle típusai lehetnek. A felnőttkori rövidlátás hátterében különféle betegségek állhatnak, így cukorbetegség, keratoconus, ideghártya leválás, szürkehályog, a sugártest tónusfokozódása (akkomodációs görcs).

Asztigmia

Asztigmia

Astigmiának nevezzük azt a szemet,  amely a végtelenből érkező párhuzamos fénysugarakat nem egy pontban gyüjti össze, hanem különböző meridiánokban beeső sugarakat un. gyujtóvonalakban egyesíti. ( Tulajdonképpen két fokuszpontja van a szemnek ). Oka általában a szaruhártya (cornea), szemlencse, szemfenék physiologiástól eltérő szabálytalansága.

 

Kövessen a Facebook-on!