Opti Markt - Prémium optika

Kontaktlencsék használatának gyakori technikai kérdései

Elveszíthetem-e a szememben a kontaktlencsét?

Nem.A kötőhártya, a szem fehér részét (sclera) borító szövet zsákutcát képez a szaruhártya szélétől a szemhéj szegélyéig.

A kontaktlencsék tárolása és fertőtlenítése

Milyen ápolószert használjak kontaktlencsémhez?

A modern kontaktlencse-ápolók ún. egylépcsős kivitelűek, ami azt jelenti, hogy egy ápolószerrel tudjuk fertőtleníteni lencsénket, és ugyanebben tárolhatjuk is.

A kontaktlencsék kiválasztásának legfőbb jellemzői

Miért kell kontaktlencse vásárlásához optikai szaküzletbe kontaktlencse-illesztő szakemberhez menni, miért nem vehetem meg áruházban a polcról levéve?

A kontaktlencsék megrendeléséhez szükséges paraméterek: a szükséges korrekció (dioptria) és a lencse bázisgörbülete.

Kontaktlencsét szeretnék...

Ezzel az egyszerű gondolattal még nem is sejtjük mennyi új információt kell elsajátítsunk ahhoz, hogy kiválaszthassuk a számunkra minden szempontból legideálisabb kontaktlencsét.

Milyen legyen a lencsénk, kemény, vagy lágy alapanyagú, magas, vagy alacsony víztartalmú, napi eldobható, két hetes, fél éves hordási idejű, esetleg színes?

Kontaktlencsék napi viseleti ideje

Miért nem hordhatom állandóan a kontaktlencsémet? Miért kell heti minimum 1 nap szünetet tartanom, miért nem lehet a szememben reggeltől estig?

A szaruhártya (kornea), a szem tiszta része, nem tartalmaz vérereket, véredényeket. Azért véredénymentes, hogy akadálytalanul tudja továbbítani a fényt. Mivel a vérből így nem kaphat oxigént ez az élő szövet, a levegőből kell azt beszereznie.

Kontaktlencsék kihordási ideje

Fontos betartani a kontaktlencsék hordási idejét? Miért nem viselhetem kontaktlencsémet egy hónap helyett másfél hónapig?

A mai modern lágy kontaktlencsék hordási ideje rövid. Míg régebben akár egy éves hordási idejű lencsék is rendszeresen megtalálhatóak voltak az ajánlott kontaktlencsék palettáján, ma már lehetőség szerint havi, vagy még gyakoribb cseréjű lencséket javaslunk.

Speciális (Tórikus) kontaktlencsék

Asztigmiám van. Hordhatok lágy kontaktlencsét? 2,50 D cylinder-érték alatt szinte biztosan. Illesztése kissé bonyolultabb, elképzelhető, hogy a lencse értékén többször is változtatni kell, számítsunk erre, ne várjuk az első lencsétől, hogy tökéletes lesz. A jó lencse megtalálása több kontrollvizsgálatot igényel, hiszem már az első próbakontaktlencse is egyedileg rendelendő.

Kövessen a Facebook-on!