optimarkt.huoptimarkt.hu
optimarkt.huoptimarkt.hu

Általános kérdések

2018.09.14.

Hogyan vigyázzunk szemüvegünkre?

Szemüvegünket mindig két kézzel, két száránál fogva vegyük fel és le! Különösen vigyázzunk a keret nélküli szemüvegek használatára! Szemüvegünket ne tegye ki erős hőhatásnak (pl. szauna, sütőből kicsapó forró gőz)! Durva vagy éles tárgyakkal való érintkezést kerülni kell!

A szemüveg tisztítása csak arra alkalmas eszközökkel történhet. Papír vagy száraz törlőruha a rárakódott mikroszkopikus porszemek bedörzsölésével a felületet megsértheti. Intenzív tisztítószerek és erős vegyhatású anyagok (pl. hajlakk, permetezőszerek stb.) a keret és a lencse felületét megsérthetik.

Soha ne tegyük le szemüvegünket lencsével lefelé! A legmagasabb minőségű lencse sem viseli el a szilárd tárgyakkal történő érintkezést. Amikor szemüvegünket nem használjuk, tegyük tokba (lehetőleg keménybe), amely megvédi a sérülésektől!

A szemüveg sérülékeny látásjavító eszköz, ezért finom kezelést igényel! Javítását, beállítását bízzuk szakemberre!

A nálunk vásárolt szemüvegeket díjmentesen szervizeljük (csavarpótlás, beállítás).

Szemüveg vagy kontaktlencse?

Mindkettő. A kontaktlencséseknek is szükségük van szemük rendszeres pihentetésére. A szemüvegesek életét pedig időnként megkönnyítheti a kontaktlencse alkalmankénti viselete, például sporthoz, szórakozáshoz.

A szemüveg álláspontja

Minden kontaktlencsésnek szüksége van szemüvegre, mert bármelyik pillanatban elveszhet, elfogyhat a lencse és a lencseviselő hírtelen éleslátását vesztve nem fogja tudni aktuális feladatát végezni (munka, olvasás, autóvezetés, közlekedés). Ezért a kontaktlencséseknek meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy a szemüveg tulajdonképpen nélkülözhetetlen. A kontaktlencse egy kiegészítő lehetőség a látás javítására.

A kontaktlencse álláspontja

Kontaktlencsével elsősorban a rövidlátás eseteiben, élesebben lehet látni, mint a legtöbb szemüveggel. Szabadabb mozgásteret biztosít, nem párásodik, esőben nem lesz vizes, sportolásnál nem repül le a fejünkről, divatos, nagyméretű napszemüvegeket is tudunk hordani a lencse előtt. Kozmetikailag és a megjelenés szempontjából is kedvezőbb viselet lehet. Autót vezetni minőségileg más kontaktlencsében, mint szemüvegben. Jóval nagyobb a szabad látóterünk, míg ha az ember szemüveggel próbál pl. tolatni, a szemüveg és a halántéka között lévő holt tér miatt mindenképpen rosszabbul fog tájékozódni. Használata lényegesen nagyobb odafigyelést igényel viszont, mint a szemüvegé. Míg egy nem megfelelően tisztított szemüveggel legfeljebb rosszabbul látunk, addig kontaktlencse kezelés higiénés szabályainak be nem tartása akár súlyos szemfertőzést is okozhat!

Nehéz döntés? Mi segítünk Önnek!

Romlik-e a szemünk a szemüvegtől?

Az hogy valaki szemüveges, nem betegség, hanem állapot. Látásunk milyensége elsősorban szemünk adottságaitól (méreti jellemzőitől) függ, ugyanúgy, ahogy például ruhaméretünk testalkatunk jellemzőitől.

Ahogyan az évek során változunk, úgy változik ruhaméretünk is, ha hízunk, nagyobbat vagyunk kénytelenek venni, ha fogyunk, örömmel szaladunk a varrónőhöz, vegyen be a kitágult nadrágból. Gondoljunk csak bele; a szűk nadrág okozta súlygyarapodásunkat? Testi adottságaink mellett látásunk is változhat évről évre, ilyenkor, -ahogyan ruháinkat is lecseréljük-, más méretű szemüvegre van szükségünk. Persze vannak szerencsések, akiknek sok éven keresztül ugyanaz az erősségű szemüveg jó, irigyeljük azokat is, akik 40 éves korukban is képesek felvenni az érettségi öltönyüket. 🙂

Szemünk „romlását” tehát nem a szemüveg idézi elő. A „romlást” ilyenkor inkább „változásnak” kellene nevezzük.

Okozhat-e szembetegség látásromlást?

Igen, itt már „romlásról” lehet beszélni. Látásvizsgálat során az optometrista dokumentálja, mi az a legkisebb jelméret, amelyet az adott szemüveggel el tudunk olvasni. Amikor látásunk szemüveggel nem korrigálható az évek során tapasztalt teljesítményének megfelelően, állhat a háttérben valamilyen szembetegség!

Ezért volna fontos látásunkat évről évre ugyanazon a helyen ellenőriztetni!

Munkám során szinte naponta elhangzik a kérdés: „Akkor most romlott a szemem?”. Erre igen nehéz válaszolni abban az esetben, ha először jár nálam az ügyfél, mert nem tudunk mihez viszonyítani.

A rendszeresen egyazon helyen végzett látás-ellenőrzés lehetőséget teremt arra, hogy már kis mértékű látás-teljesítményromlás is felhívja a figyelmet az esetleges szembetegségre. Az időben észrevett kezdetleges stádiumú szembetegségek a legtöbb esetben orvosolhatók!

Törődjünk többet látásunk, ezáltal szemünk egészségével!

Előző

Milyen szemüveglencse segíthet a számítógép előtti munkában 40 év felett?

Következő

Egyedülálló géppark a látásvizsgálatban