optimarkt.huoptimarkt.hu
optimarkt.huoptimarkt.hu

Milyen szemüveglencse segíthet a számítógép előtti munkában 40 év felett?

2018.09.14.

40 éves kor felett szemünk fokozatosan elveszíti alkalmazkodó képességét, melyet olvasószemüveggel tudunk pótolni. Mi történik az irodában, ahol egy időben szükséges jól látnunk a monitort, mely szerencsés esetben 60-70 cm-re van tőlünk, illetve közvetlen közelünkben a billentyűzetet, vagy az asztalon heverő papírlapot?Egy egyszerű, egyfókuszú olvasószemüveg azonban csak az olvasótávolságra (30-40 cm) ad éles képet.

Erre az esetre nyújt megoldást az úgynevezett munkaszemüveglencse, mely távolra ugyan nem biztosít éleslátást, de közelre, és munkatávolságra széles, nagy területet lehet vele belátni.

A munkaszemüvegekben az alsó részen az olvasó dioptria, ettől felfelé pedig folyamatos átmenettel, egyenes fejtartás és vízszintes szemállás mellett a munkatávolsági korrekció dioptriaértéke található meg. Így válik lehetővé kényelmes fejtartás és testtartás mellett az íróasztali munka és a számítógép komfortos használata.

A munka-szemüveglencse egyaránt segítséget ad azon szemüvegviselőknek, akik távolra nem viselnek szemüveget, és azok is szívesen viselik munkájukhoz, akiknek egyébként távoli korrekcióra is szükségük van, hiszen a számítógép előtt ülve nem feltétlen van szükségük távoli éleslátásra.

Használhatják az olvasószemüveget hordó kontaktlencse viselők is. Ugyanakkor remek megoldás lehet a klasszikus multifokális lencsék mellé is, mint kiegészítő munkaszemüveg, hiszen a progresszív lencsék a csatorna beszűkülése miatt pont a munkához használt részeken csak korlátozottan, keskenyebb sávban használhatók, legalábbis egyelőre.

Természetesen ezekre a szemüveglencsékre is javasolt tükröződésmentesítő réteget, esetleg kontrasztfokozó szűrőt kérni!

A számítógépes munkahely berendezésének és az ott használt szemüveg típusának és korrekciójának összangban kell lennie a tökéletes eredmény érdekében!

Előző

Milyen szemüveglencse segíthet a számítógép előtti munkában 40 év alatt?

Következő

Általános kérdések