optimarkt.huoptimarkt.hu
optimarkt.huoptimarkt.hu

Szemüveg megoldások 40 év felett

2018.03.05.

40-45 éves kortól a szem lassan elveszti természetes alkalmazkodóképességét, ezért az apróbb betűk összemosódnak, az újságot vagy könyvet egyre távolabbra kell tartanunk a szemünktől, hogy el tudjuk olvasni. Ez egy teljesen természetes folyamat, amely előbb-utóbb minden embernél bekövetkezik. Ezt az állapotot nevezzük presbiópiának, „időskori távollátásnak” vagy „öregszeműségnek”.

Ekkor válik szükségessé az első egyfókuszú olvasószemüveg, vagy akiknek távolra is szükséges látáskorrekció, azok számára a többfókuszú szemüveg. Amennyiben szükséges távolra is, akkor a többfókuszú lencsék közül kell választanunk, ha nem, akkor pedig az egyfókuszú szemüveg megoldások közül.

Nagyon gyakran nem csak a közelre tekintéskor tapasztaljuk a problémát, hanem munkánk során is, pl. monitor, laptop használatkor is. Ilyen esetben munkaszemüvegre, munka progresszív lencsére van szükségünk, a különböző távolságok miatt.

Miben különböznek az egyfókuszú és a többfókuszú lencsék?

Az egyszerűbb szemüveglencséket, melyekkel egy távolságba látunk élesen – egyfókuszúnak, a bifokális, és a progresszív lencséket, melyekkel különböző távolságokra is élesen láthatunk -többfókuszúnak nevezzük. A bifokális lencsék csoportjába tartozó lencséket úgy kell elképzelni, mintha kettő (ezért bifokális) egyfókuszú lencséből készítenénk egyet, aminek távolra és közelre más-más dioptria értéke van. A multifokális, más néven progresszív lencséket pedig úgy, mintha végtelen dioptriával rendelkeznének, a távoli és közeli dioptria között folyamatos átmenetet képezve.

Melyek az egyfókuszú olvasó szemüveg tulajdonságai?

Távolra nem biztosítja az éleslátást, csak olvasó távolságra (kb. 40 cm) látunk vele megfelelően. Ha távolra akarunk élesen látni, állandóan le kell venni a szemüveget. Emiatt minduntalan keresgetnünk kell, hol is tettük le az olvasószemüveget. Ráadásul általában otthon marad, vagy a másik szobában, az autóban, a mosdóban, a konyhában. Szóval, ha 10 db lenne belőle, az is kevés lenne. Munkatávolságra (60-100 cm) nem ad éles korrekciót. Az íróasztal, munkaterület szélén elhelyezkedő tárgyakat már nem látjuk élesen vele.

Mi a munka-olvasó szemüveg?

Távolra ez sem biztosítja az éleslátást. Viszont munkatávolságra (60-100 cm) és olvasótávolságra (40 cm) is biztosítja a megfelelő látást. Így az íróasztal, munkaterület szélén elhelyezkedő tárgyakat is élesen látjuk vele. Ajánlható akár kiegészítő szemüvegként multifokális szemüvegünk mellé, különösen hosszabb számítógépes munka, vagy olvasás esetén.

A folyamatos fejlesztések eredményeként, napjainkban már léteznek olyan munkaszemüvegek is, amellyel az irodai munkánk során nem csak a számítógép monitorját és az apróbb betűket, de a 3-4 méterre lévő tárgyakat, személyeket is élesen láthatjuk.

Bifokális lencsét vagy multifokális lencsét válasszak?

A bifokális lencse: munkatávolságra ez sem ad megfelelő korrekciót (60-100 cm). A közeli és távoli részt éles választóvonal határolja, amely képugrást, nagyításbeli különbséget okoz, így a mindennapokban zavaró lehet (pl. lépcsőn való közlekedés, sport, főzés, barkácsolás, kirakat nézegetés). Az éles választóvonal nem esztétikus, hiszen így mindenki láthatja, hogy már szükségünk van erre a korrekcióra, tehát már elérkezett az a bizonyos kor, illetve gyakran rendkívüli módon felerősíti a szem alatti ráncainkat az erős dioptriával rendelkező, nagy kiterjedésű olvasó szegmense révén.

A multifokális lencse (többfókuszú lencse, progresszív lencse): a távolitól az olvasó részig folyamatosan változó törőerő miatt minden távolságra biztosítja az éles látást. Nem kell folyamatosan cserélgetnünk a különböző szemüvegeinket. Nincs zavaró és jól látható választóvonal és képugrás. Úgy láthatunk, és úgy is nézhetünk ki, mint fiatalabb éveinkben.

Unja már, hogy szemüvegeit állandóan cserélgetni kell?

Szeretne EGY szemüveggel MINDEN távolságra élesen látni a nap minden percében?

Akkor várjuk szeretettel az Opti Markt Optika üzleteiben!

Előző

Miből áll egy szemvizsgálat?

Következő

A multifokális lencse használata